Friday, February 6, 2015
Jenis - Jenis Hidangan Kontinental
Appetizer (makanan pembuka)
Appetizer merupakan hidangan pembuka sebelum hidangan utama (main course) yang disajikan dengan tujuan membangkitkan nafsu makan atau selera makan.
Main Course (makanan pokok)
Main course merupakan hidangan utama yang biasa disajikan lengkap terdiri dari makanan sebagai sumber karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan mineral
Dessert (makanan penutup)
Dessert atau hidangan penutup berfungsi untuk menghilangkan kesan dari hidangan sebelumnya disebut sebagai hidangan pencuci mulut. Umumnya rasa dessert adalah manis.
Makanan Siang (lunch)
Makan siang (luch) biasanya dihidangkan antar pukul 12.00 hingga pukul 14.00. seperti pada hidangan makan pagi, hidangan makan siang merupakan makanan seimbang yang mengandung semua unsur gizi yang diperlukan oleh tubuh .
Makanan Malam (dinner)
Makan malam (dinner) biasanya dihidangkan antara pukul 18.00 hingga pukul 21.00. makan malam bersama bagi keluarga merupakan saat penting. Makanan yang dihidangkan hampir sama dengan makan siang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment